tiistai 4. helmikuuta 2014

Ruissämpylät

Leivoin muutama viikko sitten ruissämpylöitä. Se oli aivan uusi kokeilu, koska olen vain kerran käyttänyt ruisjauhoja karjalanpiirakoiden tekemiseen. Suurin pelkoni oli, että sämpylöistä tulee liian kovia, mutta niin ei onneksi käynyt! Sämpylät ovat hieman makeita johtuen siirapista. Kaikki jotka pitävät makeasta tai maustetusta leivästä, pitävät myös tästä. Taikinasta tulisi hyvä ja melko terveellinen limppu esimerkiksi jouluksi. 

Ainekset:
5dl maitoa
50g hiivaa
3rkl siirappia
2tl suolaa
3/4dl öljyä
6dl ruisjauhoja (itse käytin täysjyväruista)
n.6dl vehnäjauhoja

Ohje:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siihen siirappi, suola, öljy ja ruisjauhot. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaa. Taikina saa jäädä hieman käsiin tarttuvaksi. 

Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo turvonneesta taikinasta jauhoja apuna käyttäen 20 -25 sämpylää. 

Kohota sämpylät hyvin ja paista ne uunin keskitasolla 10 -15 min 225 asteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti