maanantai 6. tammikuuta 2014

Aprikoosi- ja viinimarjahilloke

Jouluna tein meille hillokeitta juustopöytää varten. Tämä oli ensimmäinen kerta ja lopputulos oli kiitettävä. Hillokkeet ovat hyvin makeita ja siksi niitä ei voi pistää läheskään yhtä paljon kuin normaalia hilloa. Herukkahilloke on hieman vetisempää mutta hyvin jouluisen makuinen ja maistuu erittäin hyvältä vuohenjuuston kanssa. Aprikoosihilloke oli paksumaa ja karamellimaisempaa. Se sopii erittäin hyvin homejuustojen kanssa. Hillokeiden lisäksi leivoin "terveellisiä pipareita", joiden päälle voi laittaa palan juustoa ja hieman hilloketta. Piparit ovat melko mauttomia, mutta täydentävät hyvin juustopöytää. 


Rapeat seesamikeksit
Ainekset:

4dl kauraleseitä
4dl täysjyvävehnäjauhoja
1tl suolaa
2 1/2 dl vettä
100g sulatettua tai juoksevaa margariinia
2rkl seesaminsiemeniä








Ohje:

Mittaa kulhoon leseet, jauhot ja suola. Sekoita joukkoon vesi ja margariini. Nosta taikina kovettumaan jääkaappiin vähintään puoleksitunniksi. 
Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Ota tarvittaessa jauhoja avuksi.
Ripottele seesaminsiemenet taikinalevyn päälle ja kauli kevyesti, että siemenet jäävät pintaan kiinni. Leikkaa joko taikinapyörällä tai veitsellä keksejä (tai piparimuoteilla), joiden koko on 5x4cm. Pistele kekseihin reikiä haarukalla. 
Paista keksit 225 asteessa n. 15 min tai kunnes ne ovat saaneet väriä. 
Jäähdytä keksit ja irrotele toisistaan.
Säilytä keksit kuivassa.

Aprikoosihilloke (2-3dl)
Ainekset:

200g kuivattuja aprikooseja
1/2dl vettä
3/4dl omenaviinietikkaa
1/2dl fariinisokeria
1/2 dl taloussokeria
pieni ripaus suolaa
1 vaniljatanko 














Ohje:

Leikkaa aprikoosit pieniksi suikaleiksi saksilla tai vetsellä. 
Mittaa kaikki ainekeset paitsi vaniljatanko kattilaan. 
Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen siemenet kattilaan. Laita myös vaniljatanko kattilaan.
Kuumenna seos kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja keitä hilloketta 15 - 20 min, kunnes se paksuuntuu. Hilloke sakeutuu lisää kun se jäähtyy. 
Poista vaniljatanko. Purkitahilloke ja säilytä jääkaapissa.

 Viinimarjahilloke (7-8dl)
Ainekset:

2 päärynää
1/2 l punaisia viinimarjoja (pakaste)
1/2 l mustia viinimarjoja (pakaste)
3dl fariinisokeria
3dl taloussokeria
2 kanelitankoa















Ohje:

Kuori päärynä ja paloittele pieniksi paloiksi.
Mittaa jäiset marjat ja muut ainekset kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 20 - 30min. Sekoita aineksia usein keittämisen aikana. 
Ota kattila liedeltä ja anna hillokkeen seistä 15min. Poista kanelitangot
Purkita hillo pieniin lasipurkkeihin, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.



Toivottavasti kaikilla oli makoisa joulu ja hyvä uusivuosi! Nämä hillokeet eivät ole vain jouluherkku, jos haluat jotain uutta juustopöytään kokeile näitä! Parempaa uuttavuotta kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti